Is de airco op je werk of thuis ongezond?

Is de airco op je werk of thuis ongezond?

Airco is de courante oplossing om de temperatuur te regelen op het werk of in je slaapkamer tijdens hete zomerdagen. Er doen echter veel verhalen de ronde dat airo niet gezond is. Zo zeggen tegenstanders dat via airco virussen worden verspreid. Maar klopt dat wel? Word je echt ziek door airco of is het een fabeltje? Wij brengen graag klaarheid!


Zo werkt een airco


Een airco wordt gebruikt om een ruimte te koelen of te verwarmen. Hoewel airco’s op verschillende manieren kunnen werken, bestaan ze allemaal uit ten minste een buiten- en een binnendeel. De werking van airco kan je vergelijken met een koelkast. De airco onttrekt bij het koelen de warmte van binnen naar buiten via een afvoerslang of buitendeel. De machine geeft de warmte dan af aan de buitenlucht. De airco binnen maakt koele lucht aan die de afgevoerde lucht vervangt. Voor het verwarmen van ruimtes vindt het omgekeerde proces plaats.  


Gezondheidsproblemen door airco voorkomen


Hoewel er veel fabels rondgaan, zijn experts het erover eens dat een correct gebruik van airco niet ongezond is. Sterker nog, als een airco goed onderhouden is, is het gebruik ervan zeker aan te raden. Je kan met een airco een ruimte makkelijk en snel koelen. Dit maakt het leven, werken en slapen een stuk aangenamer. Bij foutief gebruik loop je echter een verhoogd risico op het oplopen van infecties.


Regelmatig de aircofilters vervangen


De filter van de airco zorgt voor een goede luchtkwaliteit. Een slecht onderhouden filter kan echter neusverstoppingen, hoesten, keelpijn en verergerde allergieën veroorzaken. De filter moet daarom op regelmatige basis gereinigd of zelfs vervangen worden. Alleen op die manier blijft de filter in goede conditie en werkt de airco optimaal. Hoe dit onderhoud moet gebeuren hangt af van je toestel. Als je daar zelf niet voldoende handigheid of tijd voor hebt, raden wij je aan een onderhoudscontract af te sluiten. De installateur van je toestel komt dan bij jou voor controle en onderhoud op regelmatige basis. 


Grote temperatuurverschillen vermijden


Een te groot verschil tussen de buitentemperatuur en de temperatuur binnen is af te raden. Grote temperatuurverschillen kunnen namelijk een impact hebben op je gezondheid. Het is een veelgemaakte fout om bij een hittegolf de temperatuur binnen extreem laag te houden. Je stelt je airco echter beter in op de gemiddelde temperatuur van je woning, rond de 23 graden. Tijdens het slapen daarentegen mag je de airco wel instellen op 18 graden. Je lichaam koelt namelijk af gedurende het slapen.