Lekker gezond én goedkoop: 11 tips

Lekker gezond én goedkoop: 11 tips

Gezond koken, duur? Hoeft heus niet! Het is niet omdat de goedkoopste voeding in de winkel zelden gezond is, dat gezond eten daarom onbetaalbaar is. Wij geven je 11 tips om gezond te koken, zonder dat je jouw portefeuille moet plunderen. 


1. Stel een weekmenu op. En vooral: hou je daaraan. Een keer een maaltijd skippen (lees: overslaan) kan gerust. Soms was die werkdag net iets té gevuld, en dan is een pizza een fijne oplossing. Maar zo’n weekmenu helpt je niet alleen keuzestress in de winkel te vermijden, het brengt ook structuur in je voedingspatroon.


2. Hou je aan het boodschappenlijstje. Extra tip: zet er alvast wat koekjes of snoep op. Zo heb je in de winkel minder de neiging je kar vol te stouwen met ongezonde snacks - want ze staan toch al op je lijstje. Door flink je lijst te volgen, vermijd je bovendien (dure) impulsaankopen.


3. Winkel niet met een lege maag. Want dan vraag je gewoon om die impulsaankopen. Je gaat sowieso meer kopen, omdat je je tijdens het winkelen door je hongergevoel laat leiden.


4. Eet eens vegetarisch. Je hoeft zelfs niet per se een vleesvervanger te kopen! Maak een maaltijd vol groentjes - dat stukje (duur) vlees is toch niet élke dag nodig? Het is daarnaast ook nog eens goed voor je lichaam, en voor onze planeet.


5. Vergelijk het aanbod. Zowel op vlak van voedingswaarde, als op vlak van prijs. Prijzen vergelijk je best per gewicht, en niet op basis van verpakking. Let ook op: goedkope producten bevatten vaak meer suiker en vet. Kijk dus vooral naar de voedzaamheid van wat je koopt, zodat je niet snel opnieuw honger hebt.


6. Let goed op met promoties. Zijn ze het écht waard? Heb je die 2 + 1 echt nodig? Zeker met bederfelijke producten is het cruciaal om hierover na te denken. Een extra fles wijn gaat lang mee, net als blikvoeding. Als je producten kan invriezen, zijn dergelijke  promoties natuurlijk wel interessant - zolang je ze maar niet maandenlang in je diepvriezer laat zitten.


7. Koop producten los indien mogelijk. Want ja, die verpakking zit ook in de prijs natuurlijk. En een verpakte komkommer smaakt heus niet beter dan een niet-verpakte komkommer.


8. Vervang frisdrank door water. Water is niet alleen gezond, maar ook nog eens goedkoper. Zeker als je water van de kraan neemt en flessenwater achterwege laat. Kraantjeswater is even lekker, veel goedkoper en een pak beter voor het milieu.


9. Maak zelf je koekjes en taarten. Niet alleen lekker, maar ook veel gezonder! Zo kan je bijvoorbeeld met een suikervervanger werken, of minder suiker toevoegen. Voorverpakte snacks bevatten standaard veel meer suiker en vet - en de gezonde variant is meestal heel duur.


10. Koop seizoensgroenten. En koop ze lokaal! Je zou denken dat de lokale boer net meer geld voor zijn verse producten vraagt, maar niets is minder waar. Je groentjes zijn goedkoop en smaken nog eens beter ook. Dit geldt ook voor wie vlees koopt bij een hoeve. Wie lokale  producten koopt, bespaart ook minder transportkosten. 


11. Restjes? Maak er een lekkere lunch mee! Smijt restjes niet zomaar weg, vaak kan je die nog voor zoveel andere dingen gebruiken. Van soep tot quiche. Get creative! 


Hopelijk hebben we je met deze tips op weg kunnen helpen om gezond en toch budgetvriendelijk te koken. Voor meer tips rond gezonde voeding, kan je altijd bij je apotheker of arts terecht.